Ondernemen is: kijken wat wél werkt

‘Voorkom dat je pas gaat leren als er haast achter zit’

Meer dan een miljoen elektrische kilometers. Zoveel hebben de chauffeurs van Vlot Logistics bij elkaar al gereden. Als het transportbedrijf in dit tempo doorgaat met verduurzamen, worden dat er snel twee miljoen. Welke route heeft directeur-eigenaar Rokus Vlot de afgelopen jaren afgelegd? Waarom begon hij al zo vroeg met duurzaam vervoer? En hoe kreeg hij zijn mensen mee? 

Praktijkverhaal met directeur-eigenaar Rokus Vlot
uit: Trendrapport Duurzame Mobiliteit 2025 Nationale Nederlanden

Bezorgen ging nog met paard en wagen, toen Vlot Logistics in 1896 werd opgericht. Nu bestaat het wagenpark van het transportbedrijf uit vrachtauto’s, bestelbussen en kraanwagens. Een groot deel daarvan is elektrisch. “Van de zestig vrachtauto’s zijn er inmiddels veertien elektrisch”, vertelt eigenaar Rokus. Hij is derde generatie Vlot. “We hebben zelfs een 100% elektrische kraanwagen van vijftig ton.”

Duurzaamheid zit in de genen van Vlot Logistics, volgens Rokus. “Dat past ook bij een familiebedrijf. Je wilt het bedrijf goed doorgeven. Dus je bent altijd gericht op de toekomst.” Die verantwoordelijkheid voelt hij niet alleen voor zijn bedrijf. Rokus wil ook de wereld beter achterlaten voor de generaties na hem. En dat zijn er nogal wat: hij heeft vijf kinderen en zes kleinkinderen. “Op welke aarde leven zij straks? We kunnen niet oneindig grondstoffen uit de natuur halen. We moeten er zuinig op zijn, vind ik.”

Gelukkig kan Vlot Logistics veel positieve impact maken. Bijvoorbeeld door wagens elektrisch te maken. En minder kilometers te rijden met hulp van slimme planningstools. “We combineren orders zoveel mogelijk. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt ook geld en tijd.”

‘We combineren orders zoveel mogelijk, zodat we minder kilometers rijden.’

In 2011 sprong Rokus al op de duurzaamheidswagen. Hij werd lid van Mondial Movers, een samenwerkingsverband van verhuisbedrijven. Zij waren al veel bezig met duurzaam vervoer. Hetzelfde jaar hielp Rokus een collega-bedrijf om de eerste elektrische verhuiswagen van Nederland te bouwen. “Geweldig was dat. Echt pionieren.”

Daarna ging het ook voor zijn eigen bedrijf snel. In 2012 bouwden ze de eerste dieseltruck om tot een elektrische vrachtwagen. In 2016 richtte Rokus het uitstootvrije transportbedrijf Breytner op, samen met Jeroen en Marie-José Baartmans. Hiermee investeerde hij in vrachtwagens op elektriciteit en waterstof.

“Met waterstof zijn we niet verder gegaan. Elektrisch is nu genoeg voor ons. We vervoeren namelijk geen extreem zware spullen. En ook niet over heel lange afstanden.” Bekijk hier de roadmap van alle stappen die Vlot heeft gezet naar uitstootvrij vervoer

Het duurzame stappenplan bleek een slimme keuze. Want kort daarna kwam de gemeente Rotterdam met plannen voor zero-emissiezones. Daar kom je met een bestelauto of vrachtwagen op benzine of diesel niet meer in. “We wilden graag op tijd klaar zijn voor de strengere regels.”

Helaas bleek de overheid er zelf nog niet helemaal klaar voor. De zero-emissiezone in de binnenstad van Rotterdam werd uitgesteld. Inmiddels is die er wel, sinds januari 2025. In stappen mogen steeds minder vervuilende voertuigen het centrum in. “Die uitstel was een tegenvaller. We hadden veel geld geïnvesteerd in de elektrische trucks, als een van de eerste bedrijven. Ineens was het toch niet nodig.”

Al plukt hij nu wel de vruchten van zijn snelle handelen. Want Vlot Logistics is al een heel eind met het duurzaamheidsbeleid. Zo hebben alle warehouses inmiddels zonnepanelen. Ook heeft het bedrijf een eigen laadplein. Hier kunnen elektrische vrachtwagens en heftrucks opladen terwijl ze materialen lossen. Bijvoorbeeld met mobiele snelladers.

Daarnaast is er Hub010. Op deze gezamenlijke plek in Rotterdam kunnen bedrijven voertuigen delen, huren of leasen. Door materialen te bundelen, rijden vrachtwagens met volle ladingen de stad in. Zo maken ze minder kilometers. “Eerst vonden sommige partners dat wel gedoe. Maar nu zien ze de voordelen. Door te bundelen, kun je een heel bouwpakket in één keer leveren. Veel handiger. Het scheelt tijd, geld, uitstoot en beweging op de bouwplaats. Dit is de toekomst, denk ik.”

Wat er in die toekomst nog meer op de planning staat? Dit jaar wil Rokus weer twee elektrische trucks kopen met een rijbereik van 500 kilometer. Want elektrische wagens komen vandaag de dag een stuk verder dan veel mensen denken. Dat blijkt onder meer uit het onderzoek dat Markteffect namens Nationale-Nederlanden deed.

In 2030 wil zijn bedrijf helemaal uitstootvrij zijn. Een haalbaar doel, volgens de ondernemer. Vooral nu de markt er steeds meer op ingericht is. In het begin moesten Rokus en zijn collega’s alles nog zelf uitvinden. Wat als het net overbelast is? Of bepaalde materialen nog niet bestaan? “Ik heb enorm veel geleerd in die beginperiode. Dat is ook ondernemen, hè. Nieuwe dingen uitproberen. Oplossingen bedenken. Kijken wat wél werkt. Heel gaaf.”

Maar het is ook wel lekker dat elektrische trucks nu gewoon direct uit de fabriek komen. En dat Rokus niet meer alles zelf hoeft te betalen. Ook leasemaatschappijen zijn tegenwoordig bereid elektrische trucks te financieren.

En verzekeraars, zoals Nationale-Nederlanden, hebben inmiddels passende producten. Zoals de wagenparkverzekering. De elektrische vrachtwagens zijn verzekerd op een speciaal contract, waarbij bijzondere voorwaarden voor elektrische auto’s gelden. Daar wees zijn adviseur, Robin Doesburg Smits van Schouten Zekerheid, Rokus op. “Ik ben heel tevreden over die samenwerking.” En zijn chauffeurs? Vooral de oudere generatie moest even wennen aan elektrisch rijden, zegt hij eerlijk. “Zij reden al zo lang met diesel.”

Rokus vond het belangrijk medewerkers mee te nemen in de plannen. In het begin gaf hij zelf uitgebreide trainingen. Nu komen die standaard bij nieuwe voertuigen. Hoe werkt de techniek? Wat is belangrijk bij elektrisch rijden? Hoe trek je rustig op? “Bij elektrische auto’s heeft het rijgedrag van de chauffeur nog meer invloed dan bij diesel of benzine. Als je hard remt, of snel optrekt, vreet dat energie.” Lees ook deze tips om zuiniger te rijden.

Inmiddels willen de chauffeurs niet meer terug. “Een elektrische vrachtwagen rijdt veel soepeler en stiller. Een vrachtwagen op brandstof maakt best veel lawaai. Dat valt op een gegeven moment niet meer op. Maar aan het einde van de werkdag merk je dat effect op je oren wel. Andersom valt het met een elektrische vrachtwagen op hoe lekker rustig het de hele dag was.” Ook privé rijden medewerkers nu regelmatig elektrisch of hybride.

Heeft Rokus nog een tip voor andere ondernemers? “Gewoon beginnen. Al is het maar met één elektrische auto. Dan doe je in ieder geval ervaring op. Uiteindelijk gaat iedereen overstappen naar duurzaam vervoer. Dus zeg je: ik zie het wel wanneer het zover is? Of ben je slim en doe je het nu vast? Voorkom dat je pas gaat leren als er haast achter zit. Begin op tijd, dat geeft echt rust.” En als iemand dat weet, is hij het wel.

Klik hier voor het originele artikel en volledige trendrapport.